KERSTBRIEF NR 8. december 2023

Kerstbrief                   “Stichting Poot Helpt”                   nr 8.  December 2023

Traditiegetrouw aan het eind van het jaar: het jaaroverzicht van de shelters van Ramona en Krasimirra.

Collagefoto behorende bij deze Kerstbrief:

JANUARI

Krasi: Zoals jullie weten gebruikten ze elke vrije minuut om te werken aan de nieuwe grote tuin waarvan de schutting in september is begonnen. Sinds begin van de week is de regen begonnen en is de modder nachtmerrie terug. De regen schrok ze niet af en zolang het weer het toeliet, hebben ze het werk met de rapen doorgezet. Ondertussen werden de wegen op de weg dieper en gevuld met water.

*Het weer was goed gezind en het liet vele mooie dagen toe. Helaas waren ze voorbij en was de winter weer terug. Gisteren werden ze wakker met sneeuw die de modderige wegen bedekken en maakten het werken in het Rescue Center een echte uitdaging. Vrienden van Krasi, die haar niet kunnen helpen met werk omdat ze ver wonen, stuurden geld zodat ze mensen kon betalen die ermee ingestemd hebben om haar te komen helpen in deze moeilijke omstandigheden.

*Op 14.01.2023 kregen ze een melding van een gewonde hond in de stad Elena:  gebroken been had pijn. Ze stuurden een foto en Krasi plaatste een bericht waarin ze om hulp vroeg – ze moest dringend geld inzamelen om vervoer te huren en hem naar de kliniek in Veliko Tarnovo te brengen. Alles stond klaar en de dokters verwachtten hem al, het geld werd opgehaald om te vertrekken, maar toen ze hem in de auto gingen halen, was de puppy weg.. In die komende dagen begon Krasi berichten te delen met de vraag of iemand hem gezien had en om contact op te nemen met Krasi. Gelukkig hebben enkele lieve mensen na een paar dagen gebeld waar de viervoeter was en uitgelegd dat ze het daar voeren maar de voet is nog steeds erg slecht.

*Op 24.01 2023 laadden we Stylian in ( zo noemde Krasi hem) afgezet bij de kliniek om zijn controle en injecties te laten doen. Tekentest negatief bloed, alles is goed, maar slechter been is kankerachtig en er is amputatie nodig. Stylian heeft nu dus drie benen en zal Crystal gezelschap houden die ook driebenig is door een schot in het been een jaar geleden toen we dachten dat motorrijders haar hadden overgereden. FOTO 1

*Ook in januari : Regen van puppy’s  zonder moeders

Het aantal pups in de laatste twee weken groeide als een lawine:

We begonnen halverwege de maand met 3 baby’s over bij het portaal op een eerste honk.

En toen volgden er nog twee.

Het is gelukt om alle vijf baby’s van de vergiftigde Tsvetelina te vangen, die na haar dood alleen in een gat in het veld achterbleven. Ze hebben ze laten inenten en ontwormd. Ze zijn gevestigd in een pleeggezin.

Ook een van de twee puppy’s kunnen redden die samen met hun moeder in het dorp rondzwerven. De moeder en tweede kleintje verdwenen toen iemand het gif daar dumpte. We hebben geen idee wat er met hen gebeurd is.

Diezelfde avond haalden ze de kleine puppy uit het dorp, iemand liet nog 3 puppy’s achter boven bij het reddingscentrum bij Krasi. en kregen een telefoontje over twee puppies in de stad. Elena,. Ze hebben ze ook ingeënt en ontwormd. Ook op weg naar de stad vond Elena Krasi 4 kleintjes achter in de sneeuw, opnieuw vlakbij het eerste afdeling bij haar opvangcentrum..FOTO 2

Ramona:  regen en onweer en  eind januari een flink pak sneeuw rond 15 cm en overdag koud -2 °C en in de nacht rond -10 °C Dat is altijd een crime op dogsland.. ….Mami Mica heeft een wond aan haar kop en Ramona is ermee naar dierenarts geweest,. Na een kort herstel is ze beter. Het geneest goed   FOTO 3

FEBRUARI

Krasi: brrrrrr..sneeuw en fris.. er wordt  hard door vrijwiligers gewerkt . Het stro wordt vanonder de plastic vandaan gehaald om het naar de beesten te brengen  Het ijzige inferno gaat maar door. ‘s Avonds laat werken, geen verlichting, het terrein is kaal en verdomd ijskoud. Ze goten water en het veranderde zo in ijs. De situatie was kritiek. De vrachtwagen haalde nauwelijks de poort van het eerste honk, en het was een onmogelijke missie naar het bovenste gebied. FOTO 4

Ramona: Zij had 4 pups gevonden en ermee naar dierenarts geweest. Warm eten voor Flori, hij is zo oud en blind en had moeite met hard eten , zelfs natvoer, arme Flori. Flea was slaperig en chagrijnig… wilde niet met spelen. Athos sprong weer uit zijn kennel meer dan zeker hoorde hij weer iets: geweer, vuurwerk… Ramona had alle Chica hondjes uit kennel gehaald … maar voor deze gevaarlijke verhuizing liet ze alle kleine hondjes in container en alle oude honden zoals Pinto en Ursu, om een groot dominantie gevecht te vermijden.

*Maar Athos moest terug in de kennel met zijn broers in maximale veiligheid. Het was in Roemenie ook bitterkoud. Zelfs de hanenkam van de haan verkleurde naar blauw en bevroor. Binnen in de container was het zo koud dat zelfs de deur niet dicht kon:helemaal vol met ijs, bij het raam. De telefoon was ook bevroren: In container was dezelfde koude als buiten en alles bevroren.

*OORKONDE:

I.v.m. ons 7  jarig bestaan hebben we  een aantal mensen in het zonnetje gezet. Ieder jaar  met ons jubileum (rond de 23e febr) reiken we een oorkonde uit aan een aantal mensen die het afgelopen jaar veel voor ons betekend hebben en door hun steun wij zoveel voor de shelters van Krasi en Ramona hebben kunnen doen.

Ook al behoort iedere sponsor zo’n oorkonde te krijgen en ook zeer zeker welverdiend, maar we beperken ons tot een aantal personen. Wie weet bent u volgend jaar de uitverkorene, want of u nu 1 of meerdere honden sponsort: Ieder doet wat in zijn/haar vermogen ligt en wij zijn blij met iedere sponsor met hart voor dieren, met hart voor de honden en katten van Krasi en Ramona en dankzij jullie sponsoren kunnen we Krasi en Ramona blijven helpen.

Dit jaar was  onze keuze gevallen op de volgende personen en reikten  we de oorkonde uit aan:   Bea Dorrestein, Janny Morsink, Sandra Versteeg,Jan Gaasbeek, Leontine Verhaegh. Daarbij hebben we onze voorzitter Helene Gouweloos ook een oorkonde gegeven i.v.m. met haar inzet voor de stichting, ondanks het feit dat het een zeer bewogen jaar voor haar was, bleef en blijft ze zich met hart en ziel inzetten voor de stichting

MAART

Krasi: Een van de regelgeving is om afval naar de stortplaats Sheremetya te brengen, die zich op ongeveer 60 km van het reddingscentrum bevindt. Voor dit doel huurt Krasi een vrachtwagen om afval te verwijderen, betaalt de brandstof heen en terug, huurt mensen in om het afval te laden en voor één lading en verwijdering van afval heeft ze 200lv nodig.

*Midden maart: Lente was weer aangebroken. Bloesems aan de bomen, bloemetjes en kruiden begonnen weer te ontwaken.. De vogels hebben een nestje gemaakt in de zak van een trui. FOTO 5

*Eind maart:

Stoyancho – een grote witte beer. Begin augustus 2022 werd het bij ons gebracht. Iemand had het gedumpt en nu Stoyancho in de kliniek. Zijn toestand was in kritieke toestand. Resultaten na röntgenfoto – geen breuk.Er was een veronderstelling dat iets hem gebeten had: een giftige slang of een ander dier. Hij kreeg levensreddende injecties Krasi vroeg: Laten we bidden voor Stoyancho! FOTO 6

Ramona: Hond van de straat gered. Ze heeft de naam Aponi gekregen wat vlinder betekent.  FOTO 7

*Eind van deze maand een pup van ca 8 maanden moest dringend naar de dierenarts. Deze lieverd werd door een jager bij Ramona gedropt en heeft allerlei ontstekingen aan zijn poten. Diertje moest zsm geholpen worden. De hond heeft de naam Toivo gekregen. We hebben een actie op fb gehouden. De hond had een gebroken pootje  en veel ontstoken stukken. Ook hij is onder controle gehouden door de dierenarts en  na een paar dagen kon hij ook gecastreerd worden.FOTO 8

*Piticuta zou binnenkort blind worden . Ze kreeg een beetje medicatie om het zoveel mogelijk te stoppen. De operatie heeft een fortuin gekost.

APRIL/MEI

Krasi:

*April: Na vele jaren van een heerlijk en zorgeloos leven komt het onvermijdelijke, zoals bij elk levend wezen. Met verdriet en tranen moesten ze afscheid nemen van onze Arven.

Een van de eerste geredde  merries had ons aardse bestaan verlaten.Krasi zei:

Dank je wel lieve Arven voor geluk en liefde! We zullen altijd van je houden en moge God je beschermen.

 *Blinde Ruzhko gered en langzaamaan laten wennen bij krasi. Wennen aan andere honden en het gaat altijd goed. Maar helaas was Ruzko over hek gesprongen en was weg! Hopelijk vind ze het blinde hondje terug.en dat was gelukt !!

*Update Gabcho (Gabrielle)……. Zwaar verwaarloosde pup gevonden. Aantal dagen in kliniek geweest, behandeld en, gewassen..FOTO 9

Met de kleine pup gaat het elke dag een stukje beter. Eet goed, met kleine porties en de behandeling voor de huid slaat goed aan en is gelukkig niet meer zo geïrriteerd.

*Actie FB hondenhokken: Er is in Bulgarije een aantal weken geleden een actie gestart voor 25 hondenhokken voor de hondjes van Krasi maar ze bleven een week stilstaan op 760,00 terwijl er 1900,00 nodig was om de hokken te kunnen betalen. Ze kwamen dus nog 1140,00 tekort……Het hele bedrag hebben we niet kunnen halen maar er is een mooi bedrag ( 600 euro) naar Krasi overgemaakt.

*PUP GEVONDEN  13 mei:Weer een dag met een hond in de problemen. Deze keer was het een pup met een gewond oog. Krasi heeft voorlopig alleen hem gevonden. Zijn oog was erg slecht. Het was waarschijnlijk geraakt – of het nu van een auto is of iemand ermee heeft geraakt, konden ze alleen maar raden. Krasi heeft contact opgenomen met de kliniek, vervoer geregeld is de pup naar de kliniek in Veliko Tarnovo gebracht.

*Georganiseerd uitje: Toen Krasi terugkwam bij het reddingscentrum, zag ze een groot deel van de honden uit de onderste tuin op de weg. Begon rond te rijden en op zoek naar alle honden  en gekeken waar ze deze keer een doorbraak in het hek hadden gemaakt. Ze kropen er onderdoor !! Na deze ontsnapping allen gelukkig weer veilig terug. FOTO 10

Ramona:

*Eindelijk na maanden in de gaten houden en eten geven wanneer ramona langs kwam had ze eindelijk de bruine te pakken.Ze moest zure room kopen en terwijl hij het at sprong Ramona richting de pup. Van een blouse had ze een baby tas gemaakt en ze droeg hem op de fiets nog naar opvang.. Zat vol teken. Meer dan 60 stuks verwijderd. Heeft de naam QUIRLY gekregen.FOTO 11

*10 mei ging Ramona met 5 hondjes naar de dierenarts: (taxi)

Afri: gezondheidstests. Diarree en evt castratie

Kima: epilepsie

Samu: verliest gewicht, weigert eten, kijkt angstig

Cherry: valt ook af

Quirly: gezondheidstest, castratie, chip

*Zo halverwege het jaar staan we ook altijd stil bij de jarige pups en Norra Fay die we in het voorjaar van 2016  gered hebben en in september 2016 naar Nederland  hebben gehaald. We zijn en zullen ze nooit vergeten. Ze werden  7 jaar ( mei juni juli )  Norra Fay was in maart 8 jaar geworden. Aan al “Onze rescuepups” en Norra Fay :   Woefies,  Gefeliciflapstaart !!

JUNI

Krasi:

*Update: Gabcho was nog steeds in de kliniek waar hij nog steeds verzorgd werd. Hij had generaliseerde demodecose met secundaire stafylokokken,infectie. Behandeld met een systemisch antibioticum, 2 keer per week in bad met een therapeutische shampoo, bespoten met Atop 7 spray voor huidherstel, Vetoskin via de mond toegediend met zink, Omega 3

*Update: Stylian heeft nu dus drie pootjes. Na ruim een maand verblijf in de kliniek, kwam Styliancho op 01.03 aan bij Krasis Forest . Dank aan de dierenartsen voor de zorg die ze voor hem hebben genomen! Bedankt voor alle hulp bij het betalen van de kliniekrekening!

Hij verbleef lange tijd bij de pups totdat zijn toestand zich stabiliseerde. In de puppytuin kreeg Krasi de kans om hem beter eten te geven. Stylian heden: hij is volledig hersteld en zijn drie poten weerhoudt hem niet om met de andere honden rond te rennen.

*Krasi had gasten – vrijwilligers van de jeugdorganisatie van het BCHK Veliko Tarnovo @TAG. Ze hebben niet alleen genoten van de schattige viervoetertjes, ze hebben enorm geholpen. De hutten in de nieuwe boventuin moesten naar de top worden verplaatst om plaats te maken voor de nieuwe hutten die bij de laatste levering in mei zijn aangekomen.

Ramona:

*R.I.P. Bella: Bella ia aan haar verwondingen overleden. Had een wond op haar achterste en

Ze kon er niet van genezen. Ramona had haar jaren geleden gevonden op de weg, midden in de winter, bang en ziek. Ze had altijd veel last van haar maag waardoor ze problemen met ontlasting had en was daar ook regelmatig erg ziek van.

*Ook Samu is 4 juni over de regenboogbrug gegaan, Hij was zo slecht dat Emi hem moest laten inslapen. Emi liet een autopsie doen en de dierenarts zei dat Samu longkanker had, zweren op de maag en dunne darm, een deel van de dikke darm was necrotisch en de lever en milt waren vergroot.Samu vertoonde tot het einde geen tekenen dat hij zich slecht voelde, anders hadden ze veel eerder gehandeld .R.I.P. Samu

JULI

Krasi: *De afgelopen week was zo zwaar voor Krasi en het kwam er vrijdagochtend op neer dat ze zo slecht was dat ze niet kon opstaan. Nadat ze zich realiseerde dat de situatie ernstig was, plaatste ze een verontrustende post op haar profiel omdat ze ontdekte dat honderden dieren niet verzorgd zouden kunnen worden.

Veel mensen maakten zich zorgen om Krasi en in de twee weekenden werden vrijwilligers georganiseerd die helemaal vanuit Sofia kwamen helpen in het reddingscentrum. In de paar uur die ze in het Rescue Center doorbrachten, hebben ze veel, veel werk verricht. De hekgaten van de nieuwe babytuin afgewerkt waar de vrienden laatst mee begonnen zijn. Daarna droegen ze de metalen buizen en plaatsten ze in elk gat. Dan weer op zoek naar vrijwilligers voor de volgende dag om waterbuizen te slepen, cement te mengen en dan naar de gaten te dragen om metalen buizen te plaatsen. De mensen brachten voor Krasi schoenen, kleding, medicijnen en zalfjes voor haar en de pups mee, alsook voedsel voor Krasi en de viervoeters, en zo zorgden ze ervoor dat Krasi  ook een paar dagen eten had.

Wat geweldig dat men honderden kilometers moet reizen om Krasi te helpen! Men heeft duidelijk laten zien hoe het, wanneer er een wil is, in minder dan 24 uur mogelijk is om vreemden, dierenliefhebbers, te organiseren om 600 kilometer op één dag te reizen om te komen helpen bij het reddingscentrum. ECHT SUPER!! FOTO 12

*20 juli is een moeder met twee puppies naar het reddingscentrum gebracht. Ze werden gevonden bij de dam bij het dorp. Er zijn slechts twee puppy’s gevonden, maar Krasi gaat de omgeving controleren op anderen. Niemand wil ze en de kinderen die ze gevonden hebben hebben ze naar Krasi gebracht. Dit reddingscentrum is het enige alternatief voor straathondjes

Mama en puppy’s zijn in een radeloze toestand, vooral de bruine puppy. Ze stonden duidelijk in de zon, honger, dorst… Ze moesten naar de kliniek in Veliko Tarnovo omdat ze wonden hadden. In de kliniek heeft de bruine pup het niet gered. Mama en de zwarte verbleven nog een poos in de kliniek

Ramona:

*Wat een ellende. Iemand heeft bewust de hond van de buren aangereden die al 15 jaar in de buurt daar woont, vlak voor Dogsland van Ramona!!!!! De hond is de mama van Arnie (die misschien velen van jullie nog kennen.) Ze kon niet meer bewegen. Heeft waarschijnlijk zijn heup of ruggengraat gebroken Ramona heeft  een taxi naar de dierenartsen kunnen organiseren welke de volgende middag kon komen.Tot die tijd kon ze alleen maar helpen met pijnstillers uit de noodkit .

De volgende dag naar de dierenarts. Wat was de diagnose: Het ging al wat beter met haar, echter de dierenarts kon niet precies zeggen wat eraan de hand was aangezien ze geen röntgenapparaat heeft. Ze vermoedde dat een achterpoot gebroken is of dat de heup een beetje uit de kom. Ramona kon haar alleen behandelen met medicatie en ze nam haar weer mee terug naar het dorp. Meer konden ze helaas niet doen, maar Ramona houdt haar altijd in de gaten.

*Pinto dood: maagkanteling. Nog naar dierenarts gereden maar de dierenarts kon niks meer voor Pinto doen.Vanaf mei 2017 was Pinto op Dogsland. Hij zou agressief zijn, had baasje gebeten,en die wilde hem doden. Ramona kreeg een telefoontje van iemand en ze heeft hem gered en zo heeft hij toch nog wat jaartjes op Dogsland mogen vertoeven. R.I.P. Pinto

*Nieuwe hondjes Spootzi een cocker welke al een paar keer door eigenaar op straat is gezet, omdat eigenaar er eigenlijk niet voor wil zorgen en nu mocht ie dan eindelijk mee naar Dogsland. De andere nieuwkomer: Rocky een straathond gered en meegenomen naar Dogsland

AUGUSTUS

Krasi: Hekwerk

*Eind juli zijn er 50 stuks schutting panelen 2×2,50m bij Krasi aangeleverd. Dit was mogelijk gemaakt door financiele steun vanuit de Bulgaarse bevolking. Zaterdags hebben vrijwilligers de panelen op de juiste plek gezet, maar t blijft nodig om te helpen,want nog steeds is het nodig om hekwerken te vernieuwen/repareren. Nog zeker 50 stuks panelen zijn er nog nodig.

*Superfijn : Hulp voor Krasi: Vrijwilligers uit Duitsland zijn begin augustus bij Krasi aangekomen. Voor het tweede jaar organiseerden onze vrienden uit Duitsland zich en kwamen helpen.De temperatuur was ruim 40 graden, maar dat schrok ze niet af. Ze hebben zoveel werk verzet:

– ze droegen de zakken met pellets naar de huizen die verspreid waren over de tuin

– Het doek van 50 hekken waarvoor we geld aan het verzamelen waren, kwam kort voor de Duitse vrienden aan en ze hebben ze uit de vrachtwagen gelost

– alle doeken naar hun plaatsen gedragen

– de zware betonblokken gedragen die aan de buitenkant van het hek zullen worden gevoerd om te voorkomen dat honden graven

– ze droegen ook de grote stapel bakstenen om het dak te repareren

– ze droegen ook kleine stukjes metalen buizen

-ze brachten een groot aantal takken uit de tuin die eerder gekapt waren bij het opruimen van het nieuwe terrein

*RIP Cesar ,een grote oude lobbes is wegens ouderdom overleden.. Run free, Cesar. Je hebt een goed leven bij Krasi gehad.

*AUGUSTUS FACEBOOK ACTIE:  we hadden alweer jullie hulp nodig en dit keer voor Krassy’s Forest Fairy Tale met haar ruim 300 honden. De honden hebben Nexgard Spectra nodig tegen wormen en wonden. Deze tabletten kosten €12,80 p/st en zijn hard nodig. We hebben ruim 400 euro hiervoor kunnen inzamelen, Dank jullie wel, donateurs!

Ramona:

*Onze duitse collega’s van Soko Streuner Brasov Karina en Brini brachten gedurende een paar dagen een bezoekje bij Ramona .een auto volgeladen met donaties. Ook een auto lieten ze bij ramona achter:Echt een geweldige Dacia Duster, gekocht/gefinancierd dankzij een kleine besloten liefdadigheidsgroep vanuit Soko Streuner Na bijna een jaar zonder auto nu   eindelijk weer flexibel, geen urenlange marsen met zware bagage op gevaarlijke wegen, niet meer afhankelijk van anderen, eindelijk kan ze meteen reageren in noodgevallen en kan ze zo snel mogelijk met de honden naar de dierenarts.

Verbetering nodig op Dogsland:

· Het hek moet voorzien worden van een elektrisch draad, aangezien de paarden het gebruiken als duwplaats en het al naar buiten leunt

· De achterpoort valt bijna uit elkaar en moet vernieuwd worden

· Een klein deel van de nieuwe schutting moet nog afgewerkt worden

· Het achterste grote deel van de opvang moet omheind zijn, aangezien iedereen een deel van de opvang van achterin kan betreden

· Alle kennels hebben daken nodig om honden beter te beschermen tegen regen

· Hondenkennels moeten opgeknapt worden, of. nieuwe hondenkennels worden gebouwd aangezien er momenteel niet genoeg zijn voor alle honden

· Een nood-/quarantainekennel zou gebouwd moeten worden op een vrij verhard oppervlak

· Een groot gedeelte van de stal zou vanaf de grond schoongemaakt moeten worden en voorzien van een nieuwe gladde vloer

· Camera’s zijn absoluut nodig voor het bewaken van de gehele buitenkant van het dierenasiel. (Vooral ’s nachts blijft iemand rondsluipen in het asiel, kwamen ze live achter! ) Zonder bewijs zijn alle aantijgingen  tegen de jager blanco. Dit is ook waarom een video-opname ontzettend belangrijk zou zijn.

· Verdere bescherming voor de overgebleven schutting

· Water halen moet makkelijk kunnen

· Parasietbehandeling van dakbalken

*PUP aug 23

Vandaag kwam een gypsie naar Ramona toe met een tas en vroeg ze hem wil?!ze vroeg hem om wat te willen? … zelfs Ramona was er meer dan zeker van dat er een hond is  Toen ze de tas opende, vond ze een  klein bang babymeisje met grote ogen, schokkend en doodsbang. ze vroeg hem van waar ze was en hij vertelde haar dat iemand hem betaalde om haar te vermoorden maar hij zag dat het cute is en hij bedacht om ramona te vragen of ze haar wil . Natuurlijk heeft Ramona haar genomen, een betere plek dan om vermoord te worden of ergens achtergelaten zoals Quirly was, Ze heeft de naam LIV gekregen

20 aug: weer een pup in zak afgeleverd bij Ramona. ….zusje van LIV!!! Ook zij werd niet langer gewenst en moest worden gedood. Gelukkig hadden de mensen die er een paar lei voor kregen ook deze keer het hart niet meer en vroegen Ramona weer om hulp.Ramona heeft haar ook  opgenomen. LEA is haar naam.  FOTO 13

*FB actie”dierenartsrekening. Er stond een bedrag open van 760 euro en moest binnen 2 weken betaald worden. O.a. voor bloedonderzoeken, castraties Quirly en Afri en euthenasie van Pinto. 770 euro hebben we bij elkaar gekregen. Dank jullie wel !

SEPTEMBER

Krasi: *De vrienden van Animal Project die evenementen organiseren ter ondersteuning van het reddingscentrum besloten dit keer iets anders en unieks te doen. Hun zevende evenement, dat plaatsvond van 22-24 september, was bij @TAG. Op 23.09 was Krasi jarig en besloten ze deze verjaardag met haar te vieren door vrijwilligers te werven om overdag te helpen bij haar thuis op het reddingscentrum en ’s avonds haar verjaardag te vieren.Zo zijn er in minder dan een maand tijd mensen uit verschillende delen van het land georganiseerd die Krasi kwamen respecteren en haar hebben geholpen. Het is gelukt om ongeveer 30 mensen te verzamelen. Ze hebben veel werk verzet, maar er is nog zoveel meer te doen. Iedereen die aanwezig was heeft de werkdruk gevoeld waar Krasi dagelijks aan wordt blootgesteld.

*Helaas ook droevig nieuws: Shakira die al sinds 2015 bij krasi verbleef is overleden. Ze was door een vrachtwagen aangereden. Hoe het kon gebeuren dat de hekken open stonden en ze eruit kon is een raadsel en in principe ging ze nooit weg, ook al stond het hek open, maar nu had ze de  “benen”genomen en dat is haar fataal geworden. RIP meisje.

Ramona:

*Met de pups Lea en Liv gaat het prima. Toen Ramona voor controle naar de dierenarts met hen ging, werd ze gebeld door de politie: er lag een hond op straat.. agressief naar kinderen en volwassen. ketting om de nek.. vol met maden. De vraag was of Ramona even kon gaan kijken. Ramona deed dat en vond een hond van amper een jaar oud in een erg slechte conditie.Ook zag het erg mishandeld uit.. een gebroken ziel. Het arme dier kon bijna niet meer. Ze nam het arme dier mee naar huis en de volgende dag nam ze het mee naar de dierenarts. Helaas was het dier te zwak en is onderweg in de auto overleden

*September ook droevig nieuws betreft een van de pups die in 2016 met stichting poot naar Nederland zijn gekomen: COOPER .. Cooper was als pup een vrolijk lachebekje en wat jammer dat je niet langer kunt ronddartelen..We hopen dat je samen met je maatje in de hondenhemel nog heerlijk rondloopt en plezier maakt. De baasjes van Cooper hebben Cooper moeten laten inslapen. Dag lieve Cooper, Run free… je was nog maar 7 jaar.

OKTOBER

Krasi: *Eind oktober werd Krasi op de hoogte gebracht dat er 7 pups ronddwalen. Krasi erheen maar ze heeft 5 van de 7 pups gevonden. Ze waren gedropt om er maar van af te zijn. de moeder heeft een ellendig leven: zit aan een ketting. Tja dat is vaak de realiteit van de honden in Bulgarije en Krasi kan hiertegen niks doen.. lijdzaam toekijken.

*Ook heeft Krasi een hondje gered van de straat. Een aantal dagen achter elkaar is Krasi naar de plek gereden waar het hondje zich begaf.. Laten wennen aan haar geur..dekentjes op grond gelegd om aan de geur te wennen.. Het hondje wilde de auto niet in. tot  27 oktober: Krasi heeft het vertrouwen gewonnen en kreeg het beestje zover een riem om te doen.. Ze noemt hem Spoiler. Ze heeft Spoiler ondergebracht bij andere hondjes..Spoiler is wel een dominant hondje,hyperactief en onvoorspelbaar, Hij gromt over het eten en jaagt anderen weg.. Krasi leert hem dat dat niet nodig is en corrigeert hem. of t een blijvertje is? Krasi denkt dat hij zo over het hek kan springen en weer terug zal gaan waar hij vandaan komt. We zullen het zien.

Ramona:*7 okt ziet Ramona een moederhond met 4 pups en gaf ze wat te eten

*Ook zag ze een hond met gebroken pootje.. Deze hond was erg schuw en Ramona kon hem niet benaderen.. Ze probeerde ieder dag deze hond te zoeken en proberen het vertrouwen te zwinnen. Het lukte niet.

* Iemand vertelde Ramona dat haar hond zich niet lekker voelde. Ze beviel van een paar dode pups en 3 levend. Ze moest haar controleren en ze vond haar erg mager, uitgedroogd en met veel pijn, dus Ramona dacht dat ze misschien niet alle pups had geworpen. Vandaag moesten ze naar de dierenarts, ze had bloedtesten, echografie en het leek erop dat het het inderdaad zo was:. heeft niet alles naar buiten gebracht na de geboorte… en blijft een gevaar een ​​infectie op te lopen. een behandeling is nodig om alles eruit te halen, calcium en de dierenarts adviseerde om haar goed voer te geven, omdat ze alleen maar stront at en ze zo mager is. Het hondje is wel weer terug naar haar baasje. (helaas). Ramona kan hier niks aan doen.

*Liv en Lea waren op 12 oktober volledig gevaccineerd

*19 oktober  Naar de dierenarts geweest voor  sterilisatie van één teefje (dochter van Jaguar) en 3 katten

*Eind okt: Sinds een paar dagen heeft ze de pups en het hondje met gebroken been niet meer gevonden. Dus vandaag praatte ramona  met Giorgiana, nog een rescuer uit Fagaras, of zij ze mee kon nemen naar haar shelter,maar ze zei: ze nam alleen de hond met gebroken benen mee, over puppy’s, ze wist het niet. Dus Ramona was in onzekerheid en ze  ontdekte dat de pups waren geëuthanaseerd door de dierenarts van het dorp en de rechterhand van de burgemeester. Hoe kunnen ze dit doen??? Ze renden achter ze aan, sloegen ze, maakten ze bang en vermoorden ze uiteindelijk. Hoe kon dit in hemelsnaam gebeuren???? Eén pup ontsnapte en verstopte zich in een tuin van een winkel. De dame die in die winkel werkt, vertelde Ramona dit allemaal en ze vroeg aan Ramona ook om deze hond te redden … doodsbang  is de pup… ze is zooo klein en wilde haar bijten.

NOVEMBER

Krasi: *Een geredde hond: Genaamd Jesse – gedoemd om te sterven, ooit wreed geslagen, achtervolgd door slechte mensen. Met gezamenlijke inzet, gered en sinds begin vorige maand oneindig gelukkig in het “sprookjesbos” van Krasi.

*Krasimira heeft weer zo’n magere oude arme drommes gevonden en meegenomen naar haar shelter. Wat was dit arme dier mager: botten, vacht slecht en oud. Er moest ook nog een witte magere hond daar lopen waar ze deze gevonden hebben,maar helaas is Krasi de witte niet meer tegengekomen. ( foto opgeslagen onder  de naam : nov 23 arme drommes.)

*Op 14.11 kreeg Krasi een “cadeau” – 4 kleine puppies die gevonden werden in de grote kou. De mensen die ze vonden vonden vonden geen moeder bij zich. Krasi heeft ze ondergebracht, gevoerd en geregeld hun vervoer naar de kliniek, waar ze werden onderzocht, ontwormd en gevaccineerd. Ze bleven 10 dagen in het ziekenhuis om een beetje te herstellen en kwamen 26 november  aan bij het reddingscentrum. FOTO 14

*Eind November: De eerste sneeuw is gevallen. Er is geen elektriciteit meer in de buurt van Krasi. De hele nacht koud en sinds de ochtend is Krasi weer aan het werk. Ze draagt al de hele dag natte kleren en heeft ook natte voeten . In huis is het ook erg koud en de schoorsteen is in slechte staat en er is geen optie voor houtverwarming. En voor de komende dagen is er nog veel meer sneeuw voorspeld. De winter valt vroeg in. FOTO 15

Krasi’s Forest Fairy Tale gaat  geld inzamelen voor een stroomgenerator!

Ramona:

*Timo,( via Soko streuner Brasov)  heeft hand en spandiensten verricht oa hondenhokken gemaakt, en een katrol aan schuur bevestigd, zodat Ramona de zware zakken met voer niet meer via de ladder naar boven hoeft te tillen.

*Arme Flori, heel oud en lief jongetje overleed na bijna 2 jaar door zijn redding. Hij was ongeveer 18 jaar oud denk ik, blind, doof en in de laatste periode werd zijn geur en smaak ook beïnvloed RIP mijn jongen

*13  nov.Ramona werd gebeld voor een hond genaamd Max, die pijn had en om te zien wat er is gebeurd en of ze hem kon helpen. Ze vond een mesafdruk op zijn lichaam…iemand wilde hem vermoorden. Ramona behandelde hem met de  noodspullen en wachtte af ​​hoe het met hem gaat. En in dezelfde tuin woont de moeder met de 3 witte pups,ze vond ze weer in een verschrikkelijke situatie. De moeder hebben ze na de geboorte geholpen en nu vond Ramona haar magerder en een van de pups bijna dood. Dus nam ze de pup mee en warmde hem onder haar kleren en gaf hem de melk.. Ze gaf de eigenaar een zak eten .De volgende dag  gaat ze  alle honden weer controleren. De pup heeft de naam FLOCKE gekregen.

DECEMBER

KRASI: WE ZIJN SAMEN STERK

Herinner jij je de ramp eind november en hoe het reddingscentrum twee dagen zonder elektriciteit bleef? We wensen niemand om mee te maken wat Krasi heeft meegemaakt – ze liep de hele dag buiten in de sneeuw, met natte kleren en voeten en nergens om naar binnen te gaan en op te warmen. Daarnaast kon de pomp die het water vult voor het hele reddingscentrum niet zonder elektriciteit werken. Na alles wat Krasi doet voor die lijdende zielen, verdient ze het niet om te bevriezen als een zwerver. Daarom heeft Krasi’s Forest Fairy Tale  een bericht uitgebracht met de vraag: wie kan helpen aan de aankoop van een elektrische generator. Het  originele idee was om een 5KW generator te kopen, maar die bleek slecht te zijn voor de behoeften van het eerste honk.

Daarom werd na overleg besloten om een krachtiger generator aan te schaffen om niet alleen eerste basis verlichting en verwarming te behouden, maar ook de waterpomp, camera’s en de elektrocutter. Begin december  is de grote stroom generator aangekomen.

Ondertussen bood een lieve dame aan om haar elektriciteitsgenerator te doneren, die kleiner is maar de behoeften van het bovenste gebied zal dekken. Er is geen elektriciteit in het tweede honk, en er zijn de grote werven en je hebt elektriciteit nodig voor het gereedschap. Er is nog veel werk te doen daar en vanaf hier wordt een tweede honk voorzien van elektriciteit. Boren voor water en leven en gezondheid is daar ook te doen, er komt ook een pomp op een tweede basis. Bedankt aan alle vrienden die geholpen hebben met de aankoop van de grote generator!

Met dank aan Daniela Petkova, die haar elektriciteitsgenerator heeft gedoneerd, die de behoeften van tweede en derde honk zal dekken! We bedanken ook de vrienden van Lovech en Gorna Oryahovitsa, die de kleine generator hebben geholpen om naar het reddingscentrum te verhuizen! Wederom fungeren ook zij als één groot team en gebeuren er mooie dingen.

*In 3 weken tijd hebben ze via Krasi’s Fairy Tale geld kunnen ophalen voor een soort tractor, dat nu al op volle sterkte werkt.

Bedankt aan alle vrienden die geholpen hebben om het benodigde geld in te zamelen, (alsook had Krasi nog geld op de rekening staan welke voorheen voor een auto was gereserveerd, maar die was toen toch inmiddels verkocht, ze had geen auto en was/ is afhankelijk van anderen die haar naar bv dierenarts kunnen rijden). Ook hebben ze nu een voorbak gekocht om modder/sneeuw mee weg te kunnen schuiven. Binnenkort bevestigen we een aanhanger aan de tractor en kunnen we veilig veel meer ladingen mee vervoeren. Dit bespaart een hoop geld dat tot nu toe betaald is voor de verhuur van vrachtwagen, auto en kar. Daarnaast gingen ze regelmatig naar boven met karren 2-3 zakken pellets per keer, want als we ze meer geladen hadden, zonken ze in de modder. In werkelijkheid betaalde Krasi de mensen die urenlang voer naar bovengedeelte te brengen en er was geen tijd meer om haar te helpen zich te verspreiden voor alle dieren. Nu deze keer veel effectiever gebruikt worden. De tractor gaat morgen zijn rol als sneeuwruimer in want er wordt sneeuw voorspelt.

Ramona:

*12 jaar geleden:  Op een dag was Ramona met Sirius aan het joggen en kwamen Ursa tegen. Zij had een heel bebloed gezicht en haar ogen stonden zo vreemd dat ze bijna uitpuilden van angst. Nadat Sirius aan haar gesnuffeld had besloot Ramona te kijken wat de hond mankeerde en voelde een touw om haar nek zitten wat je zo met het blote oog niet kon zien, zo strak zat het touw om haar nekje. Ramona vermoedde dat ze Ursa aan het touw hebben opgehangen en met messen naar haar hebben gegooid, dat verklaarde de wondjes en haar bebloede gezicht. ze was veilig bij Ramona en heeft jaren kunnen leven op dogsland. 8-12-2023 Helaas begon ze zich slecht te voelen, en december 2023 merkte Ramona dat ze alleen bloed plast, Bij de dierenarts kwam Ramona erachter dat ze vol kankers zat. Dus werd ze losgelaten en hebben haar in moeten  laten slapen. R.I.P. Ursa.  Run free ♥

De oudste dame in de roedel was waarschijnlijk Ursa.  16 jaar oud, 12 jaar geleden door Ramona gered en was haar 2e hond. FOTO 16

*Facebookactie Kerst: kerst staat voor de deur, voor velen van ons een feest met familie en vrienden, maar voor Красимира Спасова en Moldovan Ramona niks niet anders dan een normale werkdag om de hondjes te voorzien van voer en water. Graag wilden wij hun iets extra”s geven met kerst zodat ze deze dagen iets makkelijker doorkomen. We hebben via Facebook gevraagd: Help je mee om deze 2 meiden met kerst een KERSTGEVOEL te geven? Wij zullen alle donaties eerlijk verdelen onder de shelters en het gedeelde bedrag zal 20 december gestort worden en iedereen zal vernoemt worden in het bericht. Lieve mensen alvast heel erg bedankt namens onze rescue angels. De teller staat bij plaatsing van deze kerstbrief op  ruim 400 euro.

 Tot slot van deze Kerstbrief willen we nog vermelden: Bedankt aan iedereen die op de één of andere manier helpt zodat deze plekken kunnen blijven bestaan. Krasi en Ramona  doen hun best om die gelukzalige glimlachjes te zien, maar zonder jullie steun zou KRASSY,S FOREST FAIRY TALE en DOGSLAND bij Ramona niet kunnen bestaan. Bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen om met o.a. door jullie donaties de zoveel blije reddingen met kwispelende staarten en warme ogen te kunnen zien!

Wij van Stichting Poot  Helpt zullen ons blijven inzetten om beide shelters te ondersteunen. Dat kunnen we niet alleen en blijven daarbij jullie hulp hard nodig hebben.

Blijf sponsor of zonodig vraag in uw familie en vriendenkring of er nog mensen zijn die 10 euro in de maand kunnen missen en sponsor willen worden van een hondje.

Blijf ze helpen !

Volg ons op :

Facebook pagina: Stichting Poot Helpt (Helene Gouweloos)

Facebook pagina: Stichting Poot Helpt    ( like/ volg ons pagina)

Facebook: StichtingPoot Verkoopsite

website www.stichtingpoot.nl

email: info@stichtingpoot.nl

Onze Kerstwens:


Maak van de feestdagen

een magische tijd

Vul ze met liefde, plezier

en vooral

gezelligheid !!!

Fijne feestdagen!

Lieve Kerstgroet,

Bestuur Stichting Poot Helpt