KERSTBRIEF nr 7 dec. 2022

Kerstbrief               “Stichting Poot Helpt”                      nr 7  december 2022

Traditiegetrouw aan het eind van het jaar: het jaaroverzicht van de shelters van Ramona en Krassimirra.

2022 …een jaar om niet te vergeten. Want ook dit keer kunnen we terugkijken op een bewogen jaar. Daar waar de ene crisis ( corona) het land nog niet uit is, hebben we er in Nederland  en de rest van de wereld  weer een heleboel crisis bij gekregen… Iedereen heeft en krijgt hier in welke vorm dan ook hiermee te maken. Eens te meer zijn gezondheid , veiligheid en vrijheid van ongekende waarde,maar niet vanzelfsprekend. In Bulgarije en Roemenie hebben ze hiermee ook te kampen gehad. Sommige levensbehoeften, zoals voedsel waren niet toereikend, als ook het honden/katten voer. Daarnaast is ook daar het leven duurder geworden en moeten de mensen roeien met de riemen die ze hebben. Wij bestellen het hondenvoer voor Krassimirra rechtstreeks via een bedrijf in Bulgarije en ook zij waren genoodzaakt de prijs te verhogen . Heel jammer, maar helaas…Het is niet anders. Ook wij hebben te maken met duurder worden van alles en helaas hebben we dat kunnen merken doordat we een aantal sponsors kwijtgeraakt en de mensen de eindjes aan elkaar moeten knopen. We zijn dan ook dankbaar voor alle sponsoren die onze stichting een warm hart blijven toedragen en op die manier, door jullie donaties, kunnen we de shelters blijven ondersteunen.

Het overzicht van 2022:

JANUARI

Krasi: Vrijwilligers kwamen gisteren naar het reddingscentrum die honderden kilometers hebben afgelegd om te helpen met arbeid. Ze brachten hun gereedschap mee en konden een van de breuken in het hekwerk op het eerste gedeelte  repareren. Ze hadden ook een poort gepland, maar ze waren te laat met de levering van het hout.  foto 1

Ramona: Januari is het erg koud , eindelijk was er heel veel regen maar toen kwam er sneeuw en kou. De hondjes hadden het koud, het water was iedere keer in no time bevroren foto 2

Februari

I.v.m. ons 6  jarig bestaan hebben we  een aantal mensen in het zonnetje gezet. Ieder jaar  met ons jubileum (rond de 23e febr) reiken we een oorkonde uit aan een aantal mensen die het afgelopen jaar veel voor ons betekend hebben en door hun steun wij zoveel voor de shelters van Krasi en Ramona hebben kunnen doen.

Ook al behoort iedere sponsor zo’n oorkonde te krijgen en ook zeer zeker welverdiend, maar we beperken ons tot een aantal personen. Wie weet bent u volgend jaar de uitverkorene, want of u nu 1 of meerdere honden sponsort: Ieder doet wat in zijn/haar vermogen ligt en wij zijn blij met iedere sponsor met hart voor dieren, met hart voor de honden en katten van Krasi en Ramona en dankzij jullie sponsoren kunnen we Krasi en Ramona blijven helpen.

Dit jaar was  onze keuze gevallen op de volgende personen en reikten  we de oorkonde uit aan:   Renee Pieterse de Groot, Nadine Laureys, Alain Gysels en Micheline Moriau, Corten Els, Leen Megens, Gretha Wuestman-Hargeerds

Krasi: 

Svidna, een hond wat absoluut geopereerd moest worden, aangezien haar baarmoeder eruit was gekomen. Nadat de situatie verergerd was, moest ze met spoed naar een dokter. Ze werd opgenomen in de kliniek in Veliko Tarnovo, waar ze geopereerd werd omdat de baarmoeder uitgevallen was. Ze hebben bloed afgenomen, 4D test en is ontwormd. Gelukkig is de 4D test negatief. Het meisje voelde zich goed na de operatie, staart kwispelde, gechipt, paspoort en is weer meegegaan naar Krasi’s place. Ze hoopt voor haar een forever home te vinden met geweldige mensen als ze volledig hersteld is. foto 3

MAART

Ramona: Met Corbu naar dierenarts geweest. Corbu had een enorme infectie tussen mond en nek. Ze wisten niet hoe dat gekomen was. Na behandeling is Corbu weer helemaal hersteld.. Lenteschoonmaak in de opvang is gebeurd zoals elk jaar. Dit betekende dat het gehele buitengebied van goede grond moest worden voorzien en onder andere ook groenten ingezaaid moest worden.

De winter heeft weer lelijke sporen achtergelaten .De rastermatten die dienen als hekken en kennels zijn deels stuk en Ramona probeerde ze halverwege met wat ijzerdraad op te lappen.

Nu alle corona beperkingen waren opgeheven, kon ze eindelijk weer naar Hornbach op zoek naar materiaal. Helaas, dankzij de wekenlange regenbuien,waren sommige hondenkennels helemaal bruin/verroest en zouden ze opgeknapt of vervangen moeten worden.

 Sommige honden hebben giardia gehad en zijn waarschijnlijk giardia kwijt maar ook wel veel gewicht. Ramona heeft hiervoor medicijnen bij haar dierenarts gekregen. Daarnaast hadden sommigen last van wat huidproblemen. Verder zijn alle dieren goed en hebben de harde winter goed doorstaan. een pak van ons hart aangezien de meesten niet meer de jongste zijn.. Ook is Ramona’s auto vaak kapot.

Zoals de monteur voorspelde, waarschijnlijk de besturings ketting/riem, gelukkig “alleen” de waterpomp.

Zonder de pomp was de auto niet te gebruiken en was ze niet meer mobiel. Ramona had weer een sleepwagen nodig, voor dagen of helemaal geen auto en de kosten. Wat een pech kan men hebben.

APRIL/MEI

Ramona:

April is Ramona aan de klus geweest: ze heeft voeropslag en een wateropslag gemaakt. foto 4 Ook een aantal hondenhokken waren aan reparatie toe.

Krasi: ook bij Krasi werd er zolang het weer het toeliet volop gewerkt. Hekwerk reparaties bleven (blijven) noodzakelijk en zal het hele jaar door plaatsvinden,mits Krasi hulp heeft. Gelukkig had/heeft ze veel hulp van vrijwilligers. Echt fijn om te zien dat ze het niet allemaal meer alleen hoeft te doen.

Vandaag leek het in het bos een sprookje, de sneeuw was bijna voethoog en het bleef regenen. Eén electrische draad lag bijna op de grond en zou elk moment kunnen breken. Voor hun ogen brokkelden de bomen af en bedekte de sneeuw het in een witte kleur. De paarden vertrouwden op het eerste gras, want ze hadden geen eten meer… foto 5

Hulp was nodig om 20 balen hooi naar het reddingscentrum te rijden om de situatie te redden tot deze nood voorbij is.

Krasi zal ook hulp nodig hebben omdat ze op dit moment gevangen zat omdat de zware natte sneeuw takken van bomen heeft omgewaaid en ze over de electrische draden bungelden. Een draad was bijna neer en Krasi stond te wachten tot er stroom kwam. Ze beloofden te komen, maar het was niet bekend wanneer. De situatie op de Elena Balkan was wanhopig. Ook lagen er veel takken over de weg richting Krasi.. Moeilijk om dit weggetje te berijden.

Iemand moest de honden voeren, en in deze situatie was het niet bekend wanneer Krasi dit kon doen en in deze sneeuw en regen was het onmogelijk voor haar om het alleen te doen.

Vrijdag hadden we gasten op bezoek om te helpen fruit verzamelen voor de paarden. Er staan veel boomgaardbomen op het terrein van het reddingscentrum, maar er is niemand om de vruchten te verzamelen omdat Krasi het niet alleen op alle fronten kan.

Bedankt, lieve vrienden, dat jullie een paar uurtjes tijd geven om Krasi te helpen!  foto 6

JUNI

TV interview:  de Bulgaarse tv heeft een interview gehouden met Krasi. Wat fijn dat Krasi steeds meer bekendheid krijgt. Daardoor krijgt ze ook steeds meer hulp van de plaatselijke bevolking. foto 7

Krasi wilde het leven redden van een zachtmoedige oud paard die zijn hele leven met een zware lading elke dag heeft gewerkt – opa Alcho. De eigenaar verkocht Alcho voor 1200 leva met de kar en de harnassen. Ze zijn oud, maar ze houden het nog steeds. Krasi heeft het benodigde geld in kunnen zamelen en zo is Alcho gered van de slacht. En kan hij  in Krasi’s forest zijn oude dag slijten.  foto 8

Juli:

 Bij Krasi waren weer de benodigde hondenhokken geleverd. Ook zijn er waterbakken aangeschaft,met dank aan de gift van een donateur. Er zijn weer 30 hondenhokken op bestelling en zullen in augustus geleverd worden.

Koki, die begin juni als “overbodig item” bij Krasi werd weggegooid. Er stopte een auto bij de poort van het eerste gedeelte, liet hem op deze locatie achter tussen tientallen andere honden en reed weg. Ze lieten hem achter zonder eten of water, ze vroegen niet dat Krasi hem zou overnemen. Ze gooiden het gewoon weg en liepen weg. Krasi wist  niet hoe hij vroeger heette, maar ze noemde hem Koki.

Krasi zocht een thuis voor hem. Aangezien het een cocker is, waren er velen bereid om het te adopteren en heeft Koki een eigen huisje waar hij naar uitkeek. Een thuis waar een nieuwe vriend op hem wachtte – een zwart kitten.Veel succes voor jou kleintje!

Bij het zien van een hond Mircho Mirchev, die ze ooit gered heeft en dagen en nachten over hem waakte en Krasi zag hem veranderden in een pluizige bal .Ze kiest heel zorgvuldig de mensen die ze haar honden toe vertrouwt, En ook hij is geadopteerd

Mircho Mirchev, die jaren geleden in het bos werd gegooid, Krasi voor hem gezorgd heeft en nu een foreverhome en hij is dol op samenleven met katten en daarom koos Krasi voor hem een thuis met veel, veel katten. foto 9

Ramona:

Fetita en Whiskey zijn allebei overleden, nadat deze twee lieve viervoeters zijn vergiftigd. Wat triest toch dat dit gebeurd is. Je vraagt je toch af wat een mens bezielt om dit te doen, maar helaas is het de keiharde waarheid in Roemenie. foto 10

Augustus

Ramona: Joyce was niet zo goed. Dierenarts dacht aan een beroerte of een schapenworm in het hoofd. Alles wat hier mogelijk was werd gedaan, nu was het een kwestie hoe haar lichaam reageerde op behandelmiddel. Ze liep alleen even naar buiten voor behoefte en viel dan direct in slaap. Als ze wakker werd herhaalde ze deze wandeling, opnieuw.

Laila werd naar de dierenarts gebracht voor castratie.

Krasi: 30 stuks hondenhokken zijn geleverd. Krasi heeft hulp en er werd gewerkt aan reparaties van het hekwerk foto 11. Ook werden er autobanden op de grond gelegd met daar bovenop pallets. Deze constructie was om het stro op te leggen, zodat het droog bleef . Er is ook altijd werk te doen bij Krasi.

September

Ramona: aan de klus. Van betongaas ging ze het hekwerk versterken. Was ook wel nodig en ze moest er ook voor zorgen dat er geen vluchtmogelijkheden zou zijn. Ook hondenhokken werden er gemaakt, zodat de hondjes weer konden schuilen voor de regen. foto 12

Krasi: Hekwerkonderdelen zijn binnengekomen. Krasi had gelukkig hulp van de  vrijwilligers om water en het stro naar bovenste gedeelte te krijgen. foto 13

Oktober

Ramona: Ze was gestopt om een auto te huren . De prijzen om een auto te huren wisselden enorm. Niet meer normaal dat er geen vaste bedragen voor staan. De garages namen maar gewoon. Ramona besloot om lopend van Dogsland naar haar werk te gaan, Ze zei: “voeten zijn  tenminste gratis en ik kan op hen vertrouwen in alles wat hier bestaat.”

Krasi: We hebben een actie gehouden op Facebook en we hebben 742 euro kunnen inzamelen zodat Krasi hekwerkonderdelen kon aanschaffen. Ook van Stichting Dierennood kregen we een bedrag van 3000 euro. Te verdelen onder de beide shelters. Wat fijn voor Krasi en Ramona. Het geld hebben we oktober overgemaakt. foto 14

November

Ramona; er komen steeds meer dieren bij Ramona in de opvang op Dogsland.

Naast de verzorging van de honden, katten, kippen,paarden heeft ze ook de zorg op zich genomen van een cavia en een konijn. Ook een moederduif met haar twee jonkies heeft ze bij de kippenhok ondergebracht. foto 15

Voor deze maand was dit alles wat we konden doen met plaatsen van palen voor hekwerk  Het weer hielp niet mee en ook de materialen die in de grond lagen zorgde voor problemen: het duurde lang voordat het puin gebroken was: grote stenen eruit.. echt handwerk.. hiervoor heeft Ramona zelf geen machines voor.: alles met een beitel, hamer, troffel, shovel.

Eind november was het al koud: Al -5 graden in container,Ramona moest alle honden van jasjes voorzien en ging ze ook maar bedekken met haar eigen jassen.

Krasi:

Aangezien Krasi’s persoonlijke Facebookaccount is gehackt op 14.11.2022 en daarna verwijderd, kon/kun je haar een vriendschapsverzoek sturen naar haar nieuwe persoonlijke account waar je de mogelijkheid zult hebben om veel meer video’s en posts te zien die gerelateerd zijn aan het leven in rescue centrum:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100087680867370

Eind november begon het weer al winters te worden: sneeuw. Krasi had grote hulp nodig. Er waren mensen die kwamen helpen voor 35lv. Laten we Krasi niet de rug toekeren op deze kritieke momenten. Ze deed en doet haar best om voor de dieren te zorgen, maar soms kan ze het niet alleen. Ze heeft de hele dag in de kou gestaan, regen (wat overging in sneeuw), hapt in de modder, valt om en ging en gaat  maar door omdat meer dan 300 geredde zielen van haar afhankelijk zijn.

Naast de honden en katten, heeft Krasi de zorg voor 11 paarden en één ezel  en ook in de winter hebben deze geredde zielen hooibalen nodig. Er zijn 3 wintermaanden voor de boeg en hooi hun enige voedsel zal zijn. Een paard eet een baal hooi per dag. Hooi levering kon gelukkig nu gewoon doorgaan. foto 16

December

Terwijl het net dagelijks wordt overspoeld met foto’s van zwerfhonden – vergiftigd, geschopt, geslagen, beschoten, geramd door auto’s, verlaten en verward, ver van het stadslawaai, hebben honderden voormalige dakloze- en ongewenste hondjes hulp gezocht en gevonden in een van de shelters. Er is hier geen luxe, maar wel vrijheid, rust, spelletjes met vrienden en heel veel liefde. Een unieke plek zonder kooien en kettingen!

Helaas zal het dumpen van honden blijven gebeuren en zullen zowel Krasi als Ramona zich hard maken om die ongewenste dieren te blijven helpen en als het kan op te vangen.

Bedankt aan iedereen die op de één of andere manier helpt zodat deze plekken kunnen blijven bestaan. Krasi en Ramona  doen hun best om die gelukzalige glimlachjes te zien, maar zonder jullie steun zou dit KRASSY’S FOREST FAIRY TALE en DOGSLAND bij Ramona niet kunnen bestaan. Bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen om met o.a. door jullie donaties de zoveel blije reddingen met kwispelende staarten en warme ogen te kunnen zien!

Wij van Stichting Poot zullen ons blijven inzetten om beide shelters te ondersteunen. Dat kunnen we niet alleen en blijven daarbij jullie hulp hard nodig hebben.

Blijf sponsor of zonodig vraag in uw familie en vriendenkring of er nog mensen zijn die 10 euro in de maand kunnen missen en sponsor willen worden van een hondje.

Blijf ze helpen !

Volg ons op :

Facebook pagina: Stichting Poot helpt (helene gouweloos)

Facebook pagina: Stichting Poot helpt          ( like/ volg ons pagina)

Facebook: StichtingPoot Verkoopsite

website www.stichtingpoot.nl.

Tot  slot rest ons nog te zeggen:


Voor het nieuwe jaar wensen we jullie:


Tijd om van de kleine dingen te genieten
Rust om stil te staan bij mooie momenten
Sterkte om tegenslagen te overwinnen
Vriendschap om je hart te verwarmen
Humor om wat somber is te kleuren
Een glimlach om elke dag mee te beginnen.
Fijne feestdagen!

Lieve Kerstgroet,

Bestuur Stichting Poot Helpt